Évzáró látogatás a Nádasdladányi kastélyban

A kastélyba tervezett kiállítás megvalósításán dolgozókkal helyszíni bejárást tartottunk.

Ez évben utoljára gyűltünk össze Nádasdladányban azokkal a kollegákkal, akikkel az épület felújítása kapcsán tervezett megújuló enteriőrök megvalósításán dolgozunk. Az építészeti rekonstukciós munkálatok a befejezésükhöz közelítenek, egy-két simítás maradt csupán hátra. Akik korábbról ismerik a kastélyt, azok számára talán a most helyreállított télikert és a gyönyörűen kivitelezett alagsori területek fogják a legszembetűnőbb változást jelenteni. Ugyanakkor a lenyűgöző könyvtár is restaurálva lett, ami a páratlan ősök csarnoka mellett az épület másik, eredeti berendezésével rendelkező impozáns termeként lesz látogatható. Megújultak a történeti terrazzo burkolatok, belsőépítészeti ornamentikák is és mindezekben már most a restaurált csillárok fényénél lehet gyönyörködni.

Az enteriőrök berendezése még csak ezután következik majd, de az általam tervezett tapéták már a falakon vannak és a látványuk visszaigazolja a korábban megfogalmazott szándékainkat. Kiindulópontként a kastélyról fennmaradt archív fényképek szolgáltak, azok alapján kerestünk a tudor-stílust megidéző épület atmoszféráját visszaadó megoldásokat. Több teremben a ház keletkezésének korában élő és alkotó William Morris ikonikus tapétáiból választottuk ki a falburkolatot, de ahol szükségét éreztük, ott az ugyancsak angol hagyományokra építkező, nagy múltú Farrow and Ball,  és Sanderson termékei közül válogattunk.

Az épületbejárást követően lelkesen nézek a jövő évi folytatás elébe: minden ok megvan rá, hogy szép végeredményt várhassunk!

Ünnepélyes keretek között avatták fel Kajárpécen az Újtelep utcai parkban a közösség I. világháborús emlékművét, amelynek megvalósulását az Önkormányzat mellett az Első világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatta. A gránit installáció kiegészítéseként a park ezen részét díszburkolattal láttuk el, az utcáról való megközelítését pedig vasúti talpfákból épített lépcsősorral oldottuk meg.

Kajárpéc lakossága hűen őrzi történelmi, kulturális örökségét, így amikor felkérést kaptam az emlékmű megtervezésére, annak koncepcióját egyértelműen erre az erős lokálpatriotizmusra akartam alapozni. Mivel a Nagy Háború idején a falu még két különálló település volt, ezért az installáció két külön kőtömbből áll, amit az emlékezés virágai számára kialakított koszorútartó kapcsol össze. Ugyanakkor egyé formálja őket a falu elrekvirált harangjainak a kőtömbökből hiányzó, töredékes formái is, melynek sziluettjeit bronzszalag élzárással láttuk el. A felületekre felkerültek a életüket vesztett katonák nevei és a híres katonanóta strófái: „…feladom a levelem a postára…” . Az igazán személyes jellegét és érzelmi töltetét ugyanis az adja az emlékműnek, hogy  a kajárpéciek által őrzött hadi képeslapokból, katonai iratokból, fényképekből készített válogatást jelenítettem meg az installáción. Ma is jól olvashatóak ezek a kézzel írott  híradások, amiket üveglapokba égetett grafikai eljárással tettünk maradandóvá és megtekinthetővé mindenki számára.

A PH-Idea, az emlékmű tervezésen túl, annak megvalósítására is megbízást kapott, így a helyi önkormányzat közreműködésével a teljes kivitelezést lebonyolítottuk.

Sopron egyik legizgalmasabb műemléképületébe, annak teljeskörű rekonstukciós terveinek részeként, interaktív tárlatokat terveztünk. A tulajdonosi szándékkal egybecsengő kurátori irányítással, hosszas egyeztetések kíséretében bontakozott ki a most leadott belsőépítészeti tervdokumentáció anyaga.

A hely egészen a római korig visszamenőleg hordoz emlékeket:  a falakba beépülő gótikus töredékeken túl a középkori lakótorony maradványai és a házhoz tartozó sikátor igazán kivételes adottságoknak számítanak. Így maga a ház is bemutatandó kuriózum, ezért az építéstörténeti értékek jelentik a kiállítás első rétegét.

Ebben az évszázadokon átívelő történelemben a barokk korszak a meghatározó, hiszen ekkor nyerte el a palota a ma is látható karakterét. A lépcsőház vaskapuja, eredeti szobrai, az első emeleten található mennyezeti stukkók, freskók, kályhák és az országos szinten egyedülálló épségben megmaradt porcelán kabinet helyreállítását követően a ház visszanyeri eredeti pompáját. Az impozáns teremsorok életmód kiállításnak adnak majd otthont, amely egy báli rendezvény epizódjain keresztül kalauzolja végig a látogatót.

A második emeleti terek, amelyek a múltban a cselédség számára kialakított dísztelen lakhelyül szolgáltak, a Páneurópai pikniket bemutató kiállításnak adnak majd otthont.

A tervek szerint a palota földszintjén fog helyet kapni a pénztár, ruhatár, múzeumshop, a néhai istálló pedig izgalmas hangulatú presszóként születik újjá. Az építészeti terveket az Archi.doc Kft. készítette, a megvalósítás jövőbeli fejleményeiről a későbbiekben beszámolok.